Centrum Diabetika
  • Etap1
  • Etap1
  • Etap1

Trzy proste kroki do szczupłej sylwetki

Aktualności

10.05.2011

Wysokobiałkowa dieta sprzyja nowotworom?


Diety opierające się na wysokobiałkowych produkach oraz ograniczeniu węglowodanów są ostatnio bardzo popularne. Nic dziwnego, w przeciwieństwie do wielu innych kuracji odchudzających, w tej możemy sporo jeść. Pod warunkiem, że jest to chude mięso lub inne źródło białka. Taka dieta ma jednak sporo wad. Naukowcy znaleźli właśnie kolejną - osłabienie flory bakteryjnej w jelitach. W efekcie w naszym układzie pokarmowym rośnie ilość związków mogących mieć działanie rakotwórcze. Dodatkowo zagrożenie rakiem jelita grubego zwiększają częste zaparcia, które towarzyszą diecie wysokobiałkowej.
A inne jej minusy? Nadmierne spożycie białka sprzyja chorobom nerek, w tym kamicy. Do tego dochodzi zbytnie zakwaszenie organizmu, co może doprowadzić do bolesnej dny moczanowej. Zagrożenie zmniejsza picie dużej ilości płynów.
Poza tym dieta wysokobiałkowa wiąże się z ograniczeniem lub całkowitym wykluczeniem z jadłospisu owoców. A to grozi niedoborem witamin, efektem którego jest osłabienie odporności organizmu. W konsekwencji częściej chorujemy.
Brak węglowodanów w diecie, oznacza też również niedobór "paliwa" dla mięśni i mózgu. O ile to pierwsze można przeboleć - z kilkunastoma kilogramami nadwagi i tak ciężko nam się ruszać, to osłabiony mózg może negatywnie odbić się na naszej pracy. Odmawiając sobie dziennej dawki węglowodanów, możemy mieć kłopoty z koncentracją, a praca umysłowa szybciej nas męczy.

Aktualności

27.12.2016
Osiągnąłeś docelową wagę? Brawo!

Zgubienie zbędnych kilogramów nigdy nie jest prostym zadaniem, a Ty świetnie sobie z tym poradziłeś. Teraz powinieneś skoncentrować się na ustabilizowaniu i utrzymaniu osiągniętej masy ciała.

Strona 1 z 32  > >>